Biografi

"Märgfulla alttoner" Aftonbladet

"Ett ankare i både sång och spel" Nya Lidköpings-tidningen.

Susanna Sundberg är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat på Operahögskolan i Stockholm, solistutbildningen på Sibelius Akademien i Helsingfors, Ingesunds folkhögskolas musiklinje och Kulturamas konservatorielinje. Susanna avslutade sina studier på Operahögskolan december 2006 och debuterade på Folkoperan samma år som Maddalena i Rigoletto.

Sommaren 2019 sjunger Susanna tredje damen i Mozarts Trollflöjten på Opera på Skäret.

Susanna har gjort roller som Suzuki i Puccinis Madame Butterfly på Malmö opera, Mary i Wagners Flygande holländaren på Opera på Skäret, Amastre i Händels Xerxes på Artipelag, The Blind i Moto Osadas nyskrivna The Son of Heaven på Vadstena Akademien, Mrs.Quickly i Verdis Falstaff på Läckö slottsopera, Mercedes i Carmen på Kungliga Operan med regissör Vincent Boussard, Patricia/Lotta i Sömnkliniken av Carl Unander- Scharin på Göteborgsoperan och Maddalena i Rigoletto i Mira Bartovs regi på Folkoperan.

2012 medverkade Susanna på Anne Sofie von Otters kritikerrosade skiva Sogno Barocco.

Susannas varma och uttryckfulla altröst passar utmärkt för de klassiska oratoriepartierna och hon har sjungit med bl.a. Kungliga Hovkapellet och dir. Rossen Milanov, dir. Graham Bond, Radiosymfonikerna under ledning av Gustaf Sjökvist, Norrlandsoperans sinfonietta under ledning av Benjamin Bayl och Tonu Kaljuste, Stockholms Barockorkester och dir. Mats Nilsson, Bergen Filharmoniske Orkester och Kristianssands Symfoniorkester. På repertoaren står bl.a.Händels Messias, Bachs H-mollmässa, Matteus-och Johannespassionen, Juloratoriet, Pergolesis Stabat Mater, Rossinis Petite Messe Solenelle och Mozarts Requiem.


2007 vann Susanna, tillsammans med pianisten Javier Arrebola, 1a pris i Kokkola Lied Competition och samma år belönades hon med hederspris i International Sibelius Singing Competition. Hon har fått stipendier av bl.a. Wagnersällskapet, Drottningholmsteaterns vänner, Anders Wall, Konstnärsnämnden, Musikaliska Akademien och TSO-systrarna.

Hösten 2008 utvaldes Susanna som jubileumsstipendiat av Dagmar Gustavsson elevförening som verkar för romanskonstens bevarande.